top of page

האושפיזין

מיכל רנד

משך ההרצאה: כ-30 דקות
אורך הסרט: כ-95 דקות

salTarbutBG.png
logo.png

כתות ט'-י"ב

חגים ומועדים

סרטם של גידי דר ושולי רנד.

בערב חג הסוכות, משה ומלי, זוג חוזרים בתשובה חשוכי ילדים, החיים חיי עוני בירושלים, זוכים לנס - תפילתם נשמעת והם מקבלים 'גמילות חסדים' שמספיקה לצורכי החג. הנס מביא איתו 'ניסיון', ועם כניסת החג 'נופלים' עליהם באופן מפתיע שני פושעים נמלטים שאחד מהם הוא חבר של משה מהעבר. משה שמח לקיים את מצוות הכנסת האורחים לסוכה, ומאמין שהמצווה הלא צפויה תסייע לו ולמלי להביא ילד לעולם. ההתנגשות בין עולמם של האורחים גסי הרוח ובין עולמם של זוג בעלי התשובה מעמידה את הזוג ב'ניסיון' המתגלה כקשה יותר ויותר...

האושפיזין

על המפגש

הסרט הוא מעשה קולנועי קולח הזורם עם סיפור המסגרת, המאחד את המעשייה עם העולם אליה היא מכוונת. המבט כאן הוא כפול: מצד אחד - ניסיון מסיונרי, הקורץ לעולם החילוני ומביא תמונת עולם כמעט אוטופית של שקט, שלווה והשלמה של תוככי העולם החרדי, ומצד שני הוא גם חץ ושליח המופנה פנימה לעולם החרדי, בדרך לכריתת הסכם להפסקת אש, לפחות עם הקולנוע. זאת בעצם חשיבותו העיקרית של הסרט, שמציע כביכול את הטריטוריה הניטרלית לביצוע עסק לחיצת ידיים הדדית, בדרך לחתימת הסכם שלום אופציונאלי.

מיכל רנד חזרה בתשובה, הכירה את שולי רנד, גם הוא חוזר בתשובה, ונישאה לו. היא הוסיפה לשמה את השם בת שבע. יחד הקימו בית וגידלו שבעה ילדים. מיכל היתה שותפה לעשיית הסרט "האושפיזין" ושיחקה לצד שולי בתפקיד אשתו, היות והרבנים לא התירו להם ללהק שחקנית מקצועית. עד לתפקידה בסרט היתה חסרת נסיון בקולנוע.

היא מדברת על החיים לצדו של שולי רנד ועל השבר המתוקשר בזוגיות שלהם. מה בין החיים בעולם החילוני לחיים כחוזרת בתשובה. על האמונה בנסים בעולם הברסלבי. וגם על השילוב המעניין בעבודה על הסרט בין צוות ושחקנים חוזרים בתשובה לצוות חילוני.

מיכל רנד

מיכל רנד היא אמא לשבעה ילדים, הגדול, דניאל, בן 32 והקטן, נחמן, בן 14. הסיפור עם שולי היה מסובך מהיום הראשון. עוד בגלגול שלהם כחילונים, נולד בנם הבכור והלא מתוכנן. הם היו און אנד אוף לכמה שנים טובות, חזרו, חזרו בתשובה והתחתנו. "מגיל 35 עד גיל 44 ילדתי שישה ילדים נוספים, ברוך השם. זה הישג בשבילי".

לפני כעשר שנים, השניים התרסקו כלכלית לאחר שהתיאטרון היהודי "שמיים" שהקימו לא התרומם. רנד מספרת כי לא זכו לתקצוב ציבורי ואף מכרו את ביתם לצורך המיזם. החובות התנפחו למעל שני מיליון שקל עד שפשטו רגל. עד היום, ההוצאה לפועל והנושים נושפים בעורפם.

על השתתפותה בסרט האושפיזין:

"מבחינתי האישית 'אושפיזין' היה לטיפה מהשם יתברך. בעלי כתב את התסריט ואני כהרגלי נדחפתי לו לנשמה בעיקר בדמות שלי, דאגתי לה שתהיה כמו שאני רואה את האישה הדתייה. עשינו הכול בסרט: ליהוק, ארט וכדומה. החבר'ה החילונים לא ידעו איך עושים את זה, איך נראה בית דתי, איך מתלבשים ומה ההבדלים. הרב הרוש, הרב שלנו, דאג לאשר לכולם לשחק בסרט, לא היה אף אחד בסרט עם שפם מודבק".

מיכל רנד

נשמח לארח אירועים נוספים כאלו של מפגש יוצר וסרטו. זה נתן לנו הזדמנות להכיר את תעשיית הקולנוע הישראלית ממקור ראשון, ולהעמיק בנושאי חברה משמעותיים.

שרה, מנהלת חט״ב

מרתק לשמוע על התהליך של היצירה מהתסריט ועד הסרט הסופי, הזדמנות חד פעמית להכיר את היוצרים ודרך היצירה.

שלי, תלמידה

המפגש עם השחקנים/מפיק/במאי הוא מפגש מעשיר ומעמיק את ההבנה של הנושא. חוויה לכל גיל.

אבי, רכז תרבות

הצפיה בסרט והשיחה הציפו בקרב התלמידים שאלות נוקבות ומעמיקות. הדיון היה חשוב ומרחיב דעת. המפגש היה חוויתי ומעצים. שיעור חשוב שהועבר בדרך אחרת

יעל, רכזת שכבה

הזמנת הרצאה

תודה שפניתם אלינו, נשוב אליכם בהקדם

מעוניינים ליצור קשר ישירות?

דב קרן, מכלול הפקות, תל-אביב

dovkeren123@gmail.com  |  050-255-1946

  • Black Facebook Icon
Order
bottom of page