תמיר ליאון
תמיר ליאון הוא אנתרופולוג, שתחום התמחותו העיקרי הוא בני הנוער במאה ה21 בישראל, ותרבות הפנאי שלהם. בשנים האחרונות, עם התקדמות הטכנולוגיה והשתלטותה על חיינו, מתמקד ליאון בהשפעות ובהשלכות של הדבר על התפתחות הדור הבא, אותו הוא מכנה ״דור המסכים״. בנוסף לכך, ליאון הוא בעלים ומנכ״ל במכון ״אתוס״, בעלים בחברת ״yooma חדשנות קהילתית ברשת״, ומפתח תכניות מניעה והסברה בנושא ההתמכרויות, תחתיו נכללים: אלכוהול, סמים, אלימות, וטכנולוגיה.
ליאון משמש כיועץ, מרצה וחבר בועדות במשרדי ממשלה. הוא מספק מחקרים והרצאות הן בעבור האקדמיה והן בעבור גופים פרטיים וציבוריים, כמו: תנועות נוער, עמותות, הצבא, המשטרה, שירותי הבטחון, משרדי פרסום ועוד. במסגרת מחקריו משוחח ונפגש ליאון עם בני נוער מכל אזורי הארץ, ובוחן את אורח חייהם וכיצד משתלבים המסכים (סמארטפונים ומחשבים) בשגרת יומם.
ליאון נחשב לאחד המומחים המוכרים והמוערכים בנושא בני נוער, ומעביר הרצאות רבות בעבור מגזרים שונים, מבוגרים וצעירים כאחד, הזוכות לתהודה ופופולאריות.
הרצאותיו של ליאון זוכות לפופולאריות רבה הן בשל הקצב והעניין שהן מביאות, והן בשל ההבטים החשובים שהוא מציג על הדור הצעיר. כיצד המסכים משפיעים על ילדנו, חברינו ובני גילנו, ומה הן ההשלכות של הדבר לטוב ולרע. ליאון כמרצה מקפיד לכלול בהרצאותיו גם טיפים, עצות ודרכי התמודדות. בהתאם לכל אוכלוסיה בפניה הוא מרצה, נבנה מערך הרצאה רלוונטי בו הוא מכליל דוגמאות חזקות מהמציאות וכן ״ארגז כלים״ של טיפים להתמודדות עימם.
החיים זה לא מה שהבטיחו לנו:
הסיפור על העשיר הבריא והעני החולה
נושא ההרצאה: אתגרים ופערים בחברה, אי שוויון, תרבות הצריכה
אורך ההרצאה: 60-90 דקות
כתות ט׳-יב׳
פעם הכול היה על פני השטח: היו מלכים והיו עבדים. הדברים נקבעו עוד לפני שנולדת: לעבד היה אבא עבד והבן שלו היה עבד. כך גם המלכים והנסיכים. לא ניתן היה לעשות דבר בעניין, אולי לקוות שבעולם הבא יהיה טוב יותר. איש לא התלונן, זה היה חוק הטבע.
ומה קורה היום: כמעט אותו דבר למעשה. למרות הטכנולוגיה, הדמוקרטיה והקידמה והרפואה והסמרטפונים והטסלות. ההבדל היחידי הוא שהיום הכול נעשה בהסתר וללא כפייה: העבד לא מציית כי הוא מפחד מהעונש, נהפוך הוא: העבד מתנדב לציית ולהפוך את המלך לחזק יותר. זה נעשה בזכות פעולה אחת: צריכה.
בהרצאה מרתקת זו, חושף האנתרופולוג תמיר ליאון את תרומת תרבות הצריכה למצב האי שוויון בעולם ובחברה, יחד עם הדרך המתוחכמת בה כל סיפור המלכים והעבדים נצבע בצבעים אחרים.
אבל יש פתרון: העולם הזה יכול להיות הוגן יותר, שוויוני יותר וצודק יותר, וזאת בלי צורך במהפכות גדולות; כל מה שצריך זו מודעות, ורצון של הרבה אנשים לקדם את המצב. ההרצאה הזו, היא הצעד הראשון.
הנחש שבתוכנו
נושא ההרצאה: התנהלות נכונה במדיה, הטלפון הסלולרי, משחקים דיגיטליים, רשתות חברתיות, דחיית סיפוקים, חברות
אורך ההרצאה: 45 דקות
כתות ג׳-ו׳
לראשונה, לאחר 25 שנות מחקר, תמיר ליאון פונה לקהל יעד של תלמידי היסודי. בהרצאה, המשלבת דיאלוג מהיר ומתמיד עם הילדים, מציג תמיר לילדים את הטכנולוגיה החדשה בזוויות וגישה מקוריים שמשלבים את המחקרים העדכניים ביותר בצורה הנגישה לכל ילד. זוהי איננה הרצאה של "סכנות האינטרנט", אלא הרצאה שמשלבת היסטוריה של העולם, דמויות מפורסמות, ערך של חברות, דחיית סיפוקים, חשיבות המרחב של בתוך או מחוץ לבית, ההשפעה על הגוף עצמו, מבנה המוח והנחש בגן העדן.
בנוסף, יקבל בית הספר והמחנך/ת, עיבוד להרצאה שיעשה לאחר מכן וכלים שיוכלו להרחיב את המסרים לאורך כל השנה.
לאחר מאמץ רב, נמצאה דרך להנגיש מסרים מורכבים לילדים צעירים בצורה חווייתית, המייצרת דיאלוג עם התכנים והערכים אותם מלמד בית הספר ויש לה פוטנציאל לבניית יחסים מאוזנים יותר עם הטכנולוגיה.
ועוד: ההרצאה יוצרת אפקט של דחיית סיפוקים שבטיפול נכון עשוי להדהד לאורך כל השנה בהתאמה לקשת של נושאים בכיתה כמו אלימות וכל התנהגות יצרית אחרת.
קניבלים ובית המקדש
נושא ההרצאה: סובלנות כלפי השונה, טקסי מעבר וטכנולוגיה דיגיטלית
אורך ההרצאה: 90 דקות
כתות ה׳-ז׳
סיפור מסע אישי, חוויתי ויוצא דופן של מסעו של האנתרופולוג תמיר ליאון לפפואה גינאה החדשה בשנת 1991. מסע שנודד מילד שאסף קלפים של העולם המופלא ורצה לראות את בית הרוחות, בתוך שבטים שמאתגרים את כל התפיסות הבסיסיות שלנו: מה זה זמן, מה זה כסף, מה זה אוכל טעים, מה זה יופי.
דרך טקסי מעבר, קניבלים ועד לסוף המפתיע של בית המקדש והשפעתה של הטכנולוגיה הדיגיטלית. ההרצאה נוגעת בנושאים כמו חברות ומשפחה, ועל כך שכולנו בעצם רוצים דברים דומים אבל יש לנו דרכים וסגנונות שונים לחפש ולהגיע אליהם.
זהו מפגש צבעוני מאוד ומקורי מאוד, שמסקנותיו מהדהדות אצל הילדים חודשים רבים לאחר סיומו.
ניתן לבצע גרסה להורים וילדים יחדיו סביב שנת הבר/בת מצווה בשעות הערב.
Photo by Bob Brewer on Unsplash
25 שנות מחקר, 25 עצות
נושא ההרצאה: תמצית פרקטית של ההורות בדור החדש
אורך ההרצאה: 90 דקות
הורים לילדים בחינוך היסודי והעל יסודי
ברבע המאה האחרונה חוקר תמיר ליאון את התרבות הצעירה בעולם. מחקר אנתרופולוגי סיזיפי הכולל אלפי שעות של תצפיות ושיחות. כל זאת במציאות שהשתנתה ללא הכר ותמשיך להשתנות בשנים הקרובות.
זמן נותן לנו פרספקטיבה: דברים שנראו לנו חשובים מאוד אולי אינם כה קריטיים ולפעמים יש נקודות קטנות שמתגלות כמהותיות באמת. בהרצאה זו מרוכזת תמצית המחקר בצורה פרקטית: מה צריך לדעת מי שמגדל ילדים בכל גיל בשנים אלו, ותוך מבט מפוכח אל העולם העתידי.
חלק ניכר מהעצות יוצאות דופן, וכולן מאוד פשוטות לבצוע. ההרצאה פרקטית מהרגע הראשון וכוללת נושאים כמו: תזונה ושעות שינה, אינטליגנציה חברתית, טקסים משפחתיים, אחאות, ניהול זמן, משחקים דיגיטליים, חשיפת החוזקות של הילד, אפקט הנראות ועוד. אם נגזר עליכם לשמוע הרצאה אחת של הורות בחייכם - זו יכולה להיות בחירה מושכלת.
תגובות בדיעבד: " זו לא סתם הרצאה מצוינת. זו הרצאה משנת חיים. תוך שעה וחצי אתה מבין בדיוק מה התיעדופים שלך כהורה בעולם הזה ובעיקר- איך עושים את זה בפועל. בלי דעות קדומות, בלי פחדים, ומקצה הידע המדעי הרלוונטי. כמו לשמוע קורס שלם בהרצאה אחת. אם אפשר, ששני ההורים יגיעו".
באסים בבגאז'
נושא ההרצאה: סיכונים אצל ילדים ונוער
אורך ההרצאה: 120-90 דקות
צוותי חינוך בחינוך היסודי והעל יסודי
הרצאה שמשלבת את הידע החדש ביותר לגבי למה ילדים, בסופו של דבר, ואחרי כל ההסברות, האזהרות והחינוך, עושים שטויות. בהרצאה יוצגו, ככל שנספיק, כעשרים סיבות המגובות במחקרים החדשים ובעיקר יוצגו שיטות כיצד ניתן, בכל זאת ולמרות הכול, להיות אפקטיביים.
מפגש מרתק, שמציג דרכים חדשניות ובלתי אמצעיות להשפעה על הדור הצעיר, ומבוסס על שילוב של ידע עם 25 שנות שיחות עם ילדים ונוער.
מורה: "זו הרצאה חדשנית שעושה סדר, אבל עבורי, שאם לומר את האמת, ואחרי הרבה שנים, מרגישה קצת מיואשת, זו הרצאה שנותנת המון תקווה. אם עושים דברים נכון וחושבים מחדש, אפשר להצליח".
לצאת מהסרט
נושא ההרצאה: טכנולוגיה ומדיה, תודעה כוזבת, ביקורתיות
אורך ההרצאה: 90 דקות
כתות ט׳-יב׳
גרסה מחודשת למפגש שמתקיים זה מספר שנים. בהרצאה נחשפת הדרך המתוחכמת בה משפיעים עלינו הטכנולוגיה והמדיה, לא רק על המוצרים אותם אנחנו רוכשים, אלא בעיקר על הערכים אותה היא מציעה לנו ואנו מאמצים ללא ידיעתנו.
במצגת רבת שקופיות כולל מבחן קבוצתי המסתיימת בעצות פרקטיות וקלות לביצוע, מועלים נושאים כמו תת מודע, פרסום ומפורסם, דימוי גוף, אלימות וחוסר סובלנות, סמים ואלכוהול וחברות אמת. זהו מפגש עמוס, אשר לא ניתן להפסיד רגע ממנו, ואשר משאיר את התלמידים והמורים עם מזון למחשבה ולעשייה לאורך זמן.
בית הספר יקבל הצעה כתובה לעיבוד ההרצאה ברמה הכיתתית.
הערה: מסוג המפגשים שנוער זוכר שנים רבות לאחר שהסתיים, ואת עקרונותיו הוא פוגש בחייו שוב ושוב באופנים שונים. מפגש שלא מציע רק עצות לפעולה אלא זווית הסתכלות על חיינו בעולם של מדיה והצעה לבחירה מושכלת יותר של דרך לחיים.
ניתן להעביר את ההרצאה בגרסה להורים וילדים ביחד.
עשר השנים האחרונות
נושא ההרצאה: קיימות, מה זה באמת, איך עושים קיימות ומה תפקיד הדור הצעיר בהצלת העולם.
אורך ההרצאה: 90 דקות
כתות ט׳-יב׳
קיימות כפי שכולם מכירים זה למחזר, לא להשתמש בחד פעמי, למיין זבל. אבל זוהי ההגדרה הצרה של קיימות. זה חשוב, אבל היום זה כבר לא מספיק. קיימות היא הכול: היא יחסי עבודה וחברות, היא ערבות הדדית, היא שינוי הגישה הכלכלית, היא הגדרה מחדש של מה זאת הצלחה, והרבה יותר מכך.
העולם האנושי עבר 7 שלבים של מהפיכות טכנולוגיות. כל מהפיכה עשתה במקביל 2 דברים: הרחיקה אותנו אחד ממשנהו וקרבה אותנו בו זמנית. היום אנו בעיצומה של המהפכה השביעית, הדיגיטלית. אף פעם לא היינו כה קרובים וכה רחוקים ומנוכרים.
בתוך כל זאת אנו עומדים בפני האתגר הגדול של המין האנושי מאז ומתמיד. 97% ממדעני הסביבה בעולם מדברים על כך שאם לא ננקוט צעדים מעשיים מידיים, תוך כעשור כדור הארץ ייקח שליטה והיכולת שלנו להשפיע על גורלנו תצטמצם מאוד.
בהרצאה זו, עמוסת השקפים ומרחיבת הדעת, המשלבת ידע מתחומי המדע השונים, כביולוגיה, היסטוריה, ארכיאולוגיה, כימיה ומחקר המוח, כמו גם טכנולוגיה וקיימות, יוצג מצב העולם כפי שהוא, כולל מה כל אחד מאתנו לחוד וכולנו ביחד יכולים לעשות בנדון. המוטו מגולם באמרה האינדיאנית: "לא קיבלנו את העולם בירושה מהורינו אלא קיבלנו אותו לפיקדון מילדנו".
ניתן להעביר את ההרצאה בגרסה להורים וילדים ביחד.
עבדים
נושא ההרצאה: התמכרויות (אלכוהול, סמים, משחקי מחשב, רשתות חברתיות).
אורך ההרצאה: 90 דקות
כתות ט׳-יב׳
ההרצאה תוקפת את נושא ההתמכרויות מזווית לא שגרתית: כיצד מתקיים, לכאורה בלב ליבה של התרבות הפופולארית, מגמה ארוכת שנים בעיקר במדיה, שתוצאותיה הן דחיפת אנשים בכלל, ובני נוער בפרט, להשתמש ולעסוק בפעילויות וחומרים ממכרים, כשהמטרה המרכזית היא עשיית רווח כספי. או במילים אחרות: כיצד סמים אלכוהול ופעילויות וירטואליות שונות הן לב ליבה של תרבות הצריכה שבני הנוער הם הקורבן הראשוני שלו, תוך ניצול חולשותיהם הפיזיות (הבשלה של מבנים מוחיים), החברתיות (השאיפה לחיפוש זהות) וחוסר ניסיונם בחיים יחד עם מיעוט הדרישות היחסי מהם (לא אחראים על משפחה או פרנסה).
זהו מפגש יוצא דופן המגובה באינספור דוגמאות מפרסומות ועד מוזיקה, המערער תפיסות מושרשות אצל בני הנוער ומסביר כיצד הם מהווים חלק ממנגנון משומן, אותו מנגנון שחלקם ניסה למרוד בו דרך מושאי ההתמכרות.
הערה: למורים ניתן חומר הסבר לפעילות המשך לעיבוד ההרצאה.
הגישה המוצגת מפתיעה את הנוער שנשאר לרוב חסר מענה מול ההכרה שכל הטיעונים שהיו לו מתמוססים והוא למעשה חלק ממשחק שלא היה מודע אליו.
בעקבות ההרצאה והעיבוד מתקיים תהליך של חשיבה מחדש אצל תלמידים רבים ויש בו פוטנציאל רב לשינוי השיח הבית ספרי. בנושא ההתמכרויות וההתנהגות הסיכונית בכלל.
דרכו של אנתרופולוג יישומי
נושא ההרצאה: הפרקטיקה של מדעי החברה
אורך ההרצאה: 90 דקות
כתות י'- י"ב (תלמידים במגמת מדעי החברה)
תמיר ליאון למד פסיכולוגיה בתואר הראשון. בתואר השני למד אנתרופולוגיה ומוקד באנתרופולוגיה יישומית. כל הסובבים אותו ניסו להניע אותו והציעו לו ללמוד משהו "יותר פרקטי". תמיר התעקש. עימו היו עוד 2 סטודנטים בלבד במגמה. זה היה לפני 25 שנים.
תמיר ליאון היום הוא האנתרופולוג היישומי הבכיר בארץ, עובד ויוזם פרויקטים עבור שלל גורמים ציבוריים ופרטיים, מרצה, יועץ ומנהל, ושותף לתהליכי קבלת החלטות רבים המשפיעים על חיינו.
בהרצאה זו יוצג מסלול ייחודי זה תוך מתן עצות רבות להתנהלותו של מי שרוצה להשתמש כיאות בידע החשוב שמספקים מדעי החברה כדי לפתח קריירה מיטיבה לעצמו ולחברה בכלל.
נשמח לשמוע גם את חוות דעתכם. אם השתתפתם במפגש אנא כתבו לנו מחוויותיכם
— מכלול
״היה פשוט נהדר!!! הסרט כל כך אותנטי ועשוי בפשטות ובטבעיות. דוד מקסים ומעניין. נהנינו מכל רגע ואפשר היה להמשיך עוד ועוד״
רחל, הרצליה
״בלתי נתפס! פשוט לתפוס את הראש ולא להאמין... מקווה שזה יעשה הד בעם ולא יעבור מתחת לרדאר.״
קבוצת נטועים, טבריה
״דוד דרעי הציב בפנינו תשובות לשאלות חברתיות המהדהדות שנים רבות בחברה הישראלית ומחייבות מענה״
ח"כ עליזה לביא, מפלגת יש עתיד