top of page

ישמח חתני

שלומית נחמה

אורך הסרט: 105 דקות
משך ההרצאה: 30-40 דקות

salTarbutBG.png
logo.png

׳כתות ח׳-יב

חגים ומועדים

דרמה מצחיקה ומחממת לב על קבוצת נשים שיוצאות למאבק לאחד מחדש את הקהילה ולשמר את המסורת שלהן אל מול רב כריזמטי שנכנס לחייהם וסוחף אחריו את הגברים.

קהילת מוסאיוף השלווה והאוהבת מתאספת לחגוג את בר המצווה של אושר בעלייה לתורה בבית הכנסת הקהילתי. החגיגה מופרעת בשל התמוטטות עזרת הנשים הגורמת לפציעתם של כמה מחברי הקהילה ומביאה לתרדמתה של אשת רב בית הכנסת. התרחשויות אלה מביאות את הרב למצב נפשי קשה. ציון, סבו של אושר, מטפל בו במסירות ודואג שלא יחסר לו דבר.

הקהילה מתקשה להתאושש מהאסון הקשה שפקד אותה וגם מחפשת מקום תפילה חלופי עד שבית הכנסת ישוקם. כשזה נמצא בדמות חדר אחר בשכונה, לא מצליחים החברים למצוא אפילו מניין המינימלי לקיום התפילה, עד שהרב דוד, צעיר ומסור להלכה תושב השכונה, מנצל את ההזדמנות כדי לקבץ סביבו את גברי הקהילה. הוא משתמש בסמכותו ובכריזמה שלו כדי להנחות את הגברים לעודד את נשותיהם להתחזק בצניעות, תוך שכנועם שהאסון שפקד את בית הכנסת קשור לחוסר הקפדה זו במצוות. הנחיות אלה של הרב מביאות אותו לעימות עם אתי, סבתו של אושר, וגוררות סכסוך מתמשך בין הגברים לנשים ואף בין הנשים לבין עצמן. השיא מגיע כאשר הרב מחליט על דעת עצמו לייחד את הכסף שאספו הנשים לשיפוץ עזרת הנשים לכתיבת ספר תורה, בטענה כי מעשה זה קודם מבחינה הלכתית לשיפוץ העזרה.

העימות מביא את נשות הקהילה להפגין מול הישיבה שבה מלמד הרב דוד והוא מגיע לסיומו רק בעזרתו של נפתלי, אחד מתלמידי הרב, המתנגד למעשי רבו ומבקש לשאת לאשה את אחייניתה היתומה של אתי.
תסריט: שלומית נחמה

בימוי: אמיל בן שמעון.
שחקנים: אוולין הגואל, יגאל נאור, אורנה בנאי ,עינת שרוף ,אביב אלוש, איציק כהן, שרון אלימלך.

ישמח חתני

על המפגש

כשהסרט יוצא, זה כמו ילד, ואת אוהבת אותו כמו שהוא. בתהליך עצמו יש וויכוחים, אך ברגע שהסרט יוצא – אז זהו. זה סרט שקשה לקטלג אותו. היה לי ברור כבר מההתחלה שמה שאני רואה לנגד עיני זה את הקהל. אין לי עניין במבקר הקולנוע המלומד. רציתי שאנשים יבואו לקולנוע ויצאו בתחושה טובה. בתוך עטיפת הצלופן הזאת רציתי גם להגיד דברים. השתמשתי בקולנוע עממי כדי להגיע לקהל ולספר את הסיפור שלי. ומבחינתי, הנסיון הוכתר בהצלחה.

על הבחירה בעזרת נשים כסמל או דימוי במאבק על נוכחות הנשים בעולם החרדי:

זה בא מהמקום של החוויה שלי שבה עזרת הנשים היתה מקום שקומם אותי. יש לי אח תאום ואני זוכרת שהוא תמיד היה מתגרה בי על כך שאני לא יכולתי להיות למטה, וכל העניין הזה של הסוכריות. אני זוכרת את עצמי כילדה חווה חוויה שונה לגמרי ממנו בבית הכנסת, על אף שהיינו תאומים. נורא קנאתי בו בשעה שבברכת הכוהנים, האבות היו מכסים את הילדים בטלית ולא הבנתי למה אני לא. מעבר לזה, זאת העובדה שעזרת הנשים תמיד היתה זכורה לי כמקום דחוס ולא נעים לעומת היופי וההדר של בית הכנסת.

כאישה דתיה, כל ההתעסקות האינסופית הזאת באיסורים ובחיי העולם הבא מאוד הציקה לי. בחוויה שלי היתה המון הפחדה בכל מה שקשור לדת, וזה היה גדול עלי. באיזה שהוא שלב הבנתי שקשה לי להתחבר לזה ולעמוד בציפיות. אני זוכרת את הנושא של להתפלל בכוונה. זה נבע מזה שהדברים הגיעו אלי דרך איסורים ודיבורים על גן עדן וגהינום. וכל הסאגה הזאת שהוצבה לי במרכז היתה מאוד מאיימת. בדרך שבה תווכה לי הדת היה משהו שלא יכולתי לעמוד בו. יחד עם זאת, יש צדדים כל כך יפים בדת ואין ספק שתמיד יהיה בי גם איזה געגוע. יש משהו בחברה הדתית שאין אותו בשום מקום. ישנה ערבות הדדית מדהימה. וזה פספוס נורא גדול מבחינתי, אבל היום זה כבר מאוחר מידי בשבילי.

הבעיה של אפליית נשים בשם הדת מאוד מפריעה לי. הנושא של עזרת הנשים מאוד מדייק את זה משום שבשום מקום לא כתוב, שמעבר להפרדה, היא צריכה להיות קטנה ודחוסה. זה לא מקום שמחויב בדת, אלא משהו שנוצל כדי להפלות נשים. אחרי החזרה בשאלה, הרגשתי תחושה של כשלון. כאילו נכשלתי בזה והתחלתי משהו אחר במקום אחר. זה נשאר פתוח אצלי, והעיסוק בסרט היתה סגירת מעגל בשבילי. חזרתי למקום הזה כמנצחת. בעצם, בקרב הקהל הדתי, ובעיקר הנשים הדתיות, הסרט התקבל באהבה. הדת עצמה היא לא שוביניסטית אך מעצם זה שמובילים אותה גברים, בהתאם לשוביניזם הכללי בעולם, זה חודר גם לדת.

קיימת אפשרות לקיים שיחה עם אחת משחקניות הסרט- אוולין הגואל, עינת שרוף.

שלומית נחמה

שלומית נחמה- תסריטאית

בצעירותה – שלומית נחמה חזרה בתשובה ועברה לגור עם משפחתה בירושלים. שם התוודעה לעולם הדתי-חרדי כפי שהוא קיים בקהילות הספרדיות הוותיקות. שם גם התוודעה ליחס המפלה כלפי מעמד האישה בעולם החרדי.

לימים- חזרה בשאלה. הסרט "ישמח חתני" הנו סגירת מעגל עבורה והוא ביטוי לתחושותיה על האפלייה כלפי הנשים בעולם זה. הנשים בסרט הן חזקות, דעתניות ויודעות להגן על זכויותיהן.

בספטמבר 2019 החלו צילומי סדרת טלוויזיה בת 8 פרקים המבוססת על הסרט אשר עלתה לשידור ב-7 באפריל 2021 בקשת 12. תסריט - שלומית נחמה.

שלומית נחמה

נשמח לארח אירועים נוספים כאלו של מפגש יוצר וסרטו. זה נתן לנו הזדמנות להכיר את תעשיית הקולנוע הישראלית ממקור ראשון, ולהעמיק בנושאי חברה משמעותיים.

שרה, מנהלת חט״ב

מרתק לשמוע על התהליך של היצירה מהתסריט ועד הסרט הסופי, הזדמנות חד פעמית להכיר את היוצרים ודרך היצירה.

שלי, תלמידה

המפגש עם השחקנים/מפיק/במאי הוא מפגש מעשיר ומעמיק את ההבנה של הנושא. חוויה לכל גיל.

אבי, רכז תרבות

הצפיה בסרט והשיחה הציפו בקרב התלמידים שאלות נוקבות ומעמיקות. הדיון היה חשוב ומרחיב דעת. המפגש היה חוויתי ומעצים. שיעור חשוב שהועבר בדרך אחרת

יעל, רכזת שכבה

הזמנת הרצאה

תודה שפניתם אלינו, נשוב אליכם בהקדם

מעוניינים ליצור קשר ישירות?

דב קרן, מכלול הפקות, תל-אביב

dovkeren123@gmail.com  |  050-255-1946

  • Black Facebook Icon
Order
bottom of page