שטיסל
אלון זניגמן
משך ההרצאה: 40 דקות
אורך הקרנה: 45 דקות
כתות ח׳-יב׳
חברה דת ומדינה
משפחה חרדית שחיה בשכונה חרדית בירושלים מתמודדת עם אהבה, אובדן וקשיי היומיום.
מאפייני הסדרה: הסדרה מתארת חרדים מהיישוב הישן, המכונים בעדה החרדית "צ'אלמערס" או "צ'אלמערים". הם מתגוררים בשכונת גאולה בירושלים, המתאפיין בפשקווילים על קירות הבניינים.
הגברים לבושים בלבוש חרדי, פאותיהם ארוכות ומסולסלות והם אינם מגלחים את זקנם. הדמויות דוברות יידיש בהברה ליטאית. הבנים עוסקים בלימוד תורה, הבנות לומדות בסמינר בית יעקב ולמבוגרים משרה עם זיקה תורנית – שולם שטיסל הוא מנהל בתלמוד תורה וחתנו ליפא הוא שוחט. כיוון שהציפייה היא שהגבר החרדי יעסוק בלימוד התורה או בתחומים משיקים, הרצון של עקיבא לעסוק באמנות מעורר ביקורת מצד אביו.
אורח החיים הדתי מודגם בסדרה במקומות רבים, כמו הברכות שהדמויות מברכים לפני האוכל ולאחריו, המנהג המורה לנשק מזוזה, הפרדה בין גברים ונשים ושמירה על איסור ייחוד.
יוצרים: אורי אלון ויונתן אינדורסקי.
שחקנים: דובל'ה גליקמן, מיכאל אלוני, נטע ריסקין, שירה האס.
הסדרה זכתה בפרסים רבים בתחרות האקדמיה הישראלית וכן בפרסים בינלאומיים רבים.
על המפגש
שני היוצרים אורי אלון ויונתן אינדורסקי, באו מתוך העולם החרדי-דתי: אלון הוא בנם של הרב בני אלון ואמונה אלון, ואינדורסקי גדל במשפחה חרדית בשכונת גבעת שאול בירושלים ולמד בישיבת פוניבז. לצד השחקנים החילוניים, השתתפו בסדרה שחקנים וניצבים חרדים רבים מהמגזר הליטאי והחסידי.
ההרצאה של הבמאי אלון זינגמן תלווה בשקפים מתהליך התחקיר והצילום של הסידרה.
על התחקיר: כיצד מבצעים תחקיר מקיף עבור סדרה העוסקת בחברה מסוגרת החיה בשולי החברה הישראלית.
ההרצאה על התחקיר תעסוק בנושאים הבאים: הלבשה ואיפור השחקנים, תהליך השידוכים, שבת במאה שערים, אודישנים עם השחקנים והתאמת ההלבשה והאיפור עבורם, התאמות שעושים בבחירת שחקנים כדי להתאים וליצור משפחה טלוויזיונית, (השחקנים הם ברובם מרקע חילוני, וצפו בכתבות ובסרטים דוקומנטריים, ואף התארחו אצל משפחות חרדיות, על מנת להכיר את שפת היידיש ואת הווי החיים החרדי).
יוקרנו צילומים מהחברה החרדית (כיצד ניתן לצלם ברחוב חרדי ללא חשיפת צוות ההפקה), השפה הייחודית בחברה החרדית -יצירת דיאלוג המשלב ביטויים בשפה היידית ולשון הקודש, כיצד מייצרים אשליות קולנועיות, השפעת הסידרה על קהל חוצה מגזרים, קטעים מרצפת חדר העריכה ופספוסים מהצילומים.
אלון זניגמן
אלון זינגמן – במאי
אלון זינגמן הוא במאי קולנוע וטלוויזיה מצליח. סדרות הדרמה שביים זכו להצלחה גדולה וחלקן זיכו אותו בפרס הבמאי הטוב ביותר בתחרות פרסי אופיר ובפסטיבלים שונים.
סיים תואר ראשון במגמת הפקה בחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב (2000) ותואר שני מעשי בחוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב (2005).
אל הכישרון שלו כבמאי התוודענו לראשונה עם סרטו הקצר "כאב השיניים של הרצל" שזכה בפרס לסרט הסטודנטים הטוב ביותר בפסטיבל ירושלים בשנת 2000. לאחר המתנה ארוכה, הגיע ב-2011 סרטו העלילתי הארוך הראשון, "בין השמשות", ועמו ההוכחה הסופית כי מדובר ביוצר המיטיב לבנות דמויות, להעניק להן עומק פסיכולוגי, לתאר את הקשר בינן למקום בו הן נמצאות ולייצר דרמה אינטנסיבית.
אז, כמו רבים מן הקולנוענים בימינו, הוא עבר למסך הקטן, וביים את "משפחה טובה" ואת "שטיסל", סדרת הדרמה המוערכת הנקראת בשם גיבוריה - בני משפחה חרדית מירושלים, ובראשם שלום (דב'לה גליקמן) ובנו עקיבא (מיכאל אלוני).
אלון ביים את הסדרות המצליחות "משפחה טובה" (2014), "כיפת ברזל" (2017), "המנצח" (2018), "מנאייכ" (2020).
נשמח לארח אירועים נוספים כאלו של מפגש יוצר וסרטו. זה נתן לנו הזדמנות להכיר את תעשיית הקולנוע הישראלית ממקור ראשון, ולהעמיק בנושאי חברה משמעותיים.
שרה, מנהלת חט״ב
מרתק לשמוע על התהליך של היצירה מהתסריט ועד הסרט הסופי, הזדמנות חד פעמית להכיר את היוצרים ודרך היצירה.
שלי, תלמידה
המפגש עם השחקנים/מפיק/במאי הוא מפגש מעשיר ומעמיק את ההבנה של הנושא. חוויה לכל גיל.
אבי, רכז תרבות
הצפיה בסרט והשיחה הציפו בקרב התלמידים שאלות נוקבות ומעמיקות. הדיון היה חשוב ומרחיב דעת. המפגש היה חוויתי ומעצים. שיעור חשוב שהועבר בדרך אחרת
יעל, רכזת שכבה