top of page

שקופים

מושון סלמונה

משך ההרצאה- 40 דקות
אורך הסרט- 80 דקות

salTarbutBG.png
logo.png

׳כתות ט׳-יב

חברה דת ומדינה

ראיד, צעיר בדואי מכפר לא מוכר בפזורה, דרומית לבאר שבע, משתחרר משירותו הצבאי וחוזר לכפר.

עצמאי ודעתן, הוא חולם לבנות את עתידו על פי אמונותיו ובשונה מההוויה ואורח החיים הישראלי, אך גם בשונה מהבחירות של צעירים בדואים אחרים. הוריו והמשפחה המורחבת מצפים מראיד לקבל את השידוך של המשפחה ולנסות לשחק את המשחק הישראלי, ללמוד מקצוע ולמצוא עבודה. ראיד לעומת זאת, מעוניין לגדל עדר צאן ולפתוח עסק לאירוח בדואי על אם הדרך לאילת.

מי שמגלה הבנה לחלומו של ראיד ומסייע לו בהגשמתו הוא סליימן, חברו מילדות שבחר בדרך חיים שונה ובמהלך השנים בהן היה ראיד בצבא, התדרדר להימורים לא חוקיים, הסתבך בחובות ומתפרנס מגניבת מתכות. כתוצאה מאורח חייו סליימן מנודה מהכפר וחי בדירה בבאר שבע שם הוא מתרועע עם נופר, תלמידת תיכון יהודיה.

ראיד ניגש להגשמת חלומו ובמקביל, וכדי לרצות את אביו, מתחיל לעבוד בעבודה מסודרת, בתור שומר לילה. כשראיד מקבל סכום כסף מאביו לרגל שחרורו וחתונתו הצפויה וכשמתברר לו שמקור הכסף במכירת העדר של המשפחה, הוא מחליט להשתמש בכסף בניגוד לרצון אביו, ולרכוש מחדש את העדר. קרבתו לסליימן ונופר מביאים את ראיד להתאהבות בלתי רצוייה בנופר, שמתלהבת מהחזון שלו, מאמינה בו ומעונינת לעזור.

נופר נענית לחיזוריו ובין השניים מתפתח ניצניו של רומן ללא ידיעתו של סליימן. חלומו של ראיד מתקבל בספקנות על ידי הסביבה הבדואית ובאיסור מוחלט על ידי השלטונות. צו הריסה מוצא כנגד כנגד העסק ההולך ונבנה והרשויות מצליחות להפתיע את תושבי הכפר ולבצע את צו ההריסה.

העניינים מסתבכים שוב כאשר סליימן משתמש בכספו של ראיד לכסות את חובותיו, דבר שגורר את ראיד לכדי ייאוש והוא נענה להצעתו של סליימן, לגניבת כבל נחושת יקר של חברת הטלפונים. במקביל, דבר התרועעותה של נופר עם בדואים מגיע לאביה, אשר אוסר עליה לצאת מהבית. בליל הגניבה, סליימן הדואג מגיע אליה לביתה ולוקח אותה עמו. מה שיקרה להם בלילה גשום, בלב המדבר, עתיד לשנות את גורלם לעד.

שקופים

על המפגש

נושאי הסרטים של מושון קשורים בקשר עמוק לעיר הולדתו- באר שבע. כנער שגדל בעיר הדרומית הוא הושפע מן המציאות הלא קלה עקב החיכוך התמידי בין יהודים ובדואים בעיר .

הנושאים בהם הוא עוסק קשורים לנוער שוליים בפריפריה מצד אחד (ווסרמיל, סרטו הקודם), והחברה הבדואית בסרט הנוכחי. הרצאתו מתמקדת בחשיבות הקולנוע הפריפריאלי בישראל, בקידומו ובקידום הנושאים הקשורים לשוליים של החברה הישראלית. הוא מדבר על החשיבות בהעלאת הפריפריה על סדר היות התרבותי והציבורי במדינה. הוא מתמקד בהשמעת קולם של האנשים השקופים בעיני החברה הישראלית ובהצפת קשייהם -אל קידמת הבמה.

כהכנה לסרטו "שקופים" היטיב מושון ללמוד את המנהגים והבעיות בחברה הבדואית בנגב. הפזורה הבדואית מנותקת מהעורק הפועם של המדינה. התמודדותם על שימור קרקעות ושיפור חייהם נמצאים כל הזמן במוקד העימות עם מדינת ישראל. בהרצאה נלמד מעט מן הבעיות העיקריות בחיי החברה הבדואית, על מנהגיה לשימור עצמאותה והחיכוך התמידי עם הישראלים בדרום.

כמו כן תעסוק ההרצאה בנושאי ליהוק שחקנים מהמגזר הבדואי, וליהוק שחקנים לא מקצועיים לסרטיו. כיצד הוא מכין אותם לבצע את התפקידים בסרטיו.

מושון סלמונה

מושון סלמונה נולד בבאר שבע. ב-1994 הוא עבר ללונדון וסיים תואר ראשון ושני בלימודי תרבות וביקורת ב-University College London. לאורך התקופה הוא השתלב בתעשיית הטלוויזיה הדוקומנטרית והיה שותף להפקות אנגליות.

בשנת 2004 הוא חזר לארץ והחל בהפקתו של סרטו העלילתי הראשון 'וסרמיל' (ישראל,2007). הסרט זכה בפרס חבר השופטים בפסטיבל ירושלים 2007. בפרס הראשון בפסטיבל הסרטים הבינלאומי של סן פרנסיסקו 2008 והשתתף מאז באינספור פסטיבלים בינלאומיים. בנוסף הוא נרכש להפצה בצרפת ובארה"ב. בשנת 2012 ביים את סרטו 'שקופים' שהוקרן במסגרת התחרות הרשמית בפסטיבל חיפה 2014.

מושון סלמונה

נשמח לארח אירועים נוספים כאלו של מפגש יוצר וסרטו. זה נתן לנו הזדמנות להכיר את תעשיית הקולנוע הישראלית ממקור ראשון, ולהעמיק בנושאי חברה משמעותיים.

שרה, מנהלת חט״ב

מרתק לשמוע על התהליך של היצירה מהתסריט ועד הסרט הסופי, הזדמנות חד פעמית להכיר את היוצרים ודרך היצירה.

שלי, תלמידה

המפגש עם השחקנים/מפיק/במאי הוא מפגש מעשיר ומעמיק את ההבנה של הנושא. חוויה לכל גיל.

אבי, רכז תרבות

הצפיה בסרט והשיחה הציפו בקרב התלמידים שאלות נוקבות ומעמיקות. הדיון היה חשוב ומרחיב דעת. המפגש היה חוויתי ומעצים. שיעור חשוב שהועבר בדרך אחרת

יעל, רכזת שכבה

הזמנת הרצאה

תודה שפניתם אלינו, נשוב אליכם בהקדם

מעוניינים ליצור קשר ישירות?

דב קרן, מכלול הפקות, תל-אביב

dovkeren123@gmail.com  |  050-255-1946

  • Black Facebook Icon
Order
bottom of page